top of page

El blog d'arquitectura interior

Icones del disseny: Cadira Bkf

La història d'aquesta icona del disseny i mobiliari comença l'any 1938, data en què l'arquitecte i urbanista Antonio Bonet dissenya la cadira Bkf juntament amb els arquitectes Juanito Kurchan i Jorge Ferrari-Hardoy, quan tots tres treballaven a París, al despatx de Le Corbusier.


Aquesta peça deu el nom "Bkf" a les inicials dels tres arquitectes, que més tard formarien el Grup Austral, però la cadira és comunament reconeguda com la cadira Butterfly.

La peça va ser presentada al Saló d'Artistes Decoradors de Buenos Aires l'any 1940. El disseny va agradar tant a Edgar Kaufmann fill, que en aquell moment era el director del departament de dissseny industrial del MOMA de Nova York, que va decidir comprar-ne 3 unitats. Una es va quedar al Museu, l'altra la va posar a casa dels seus pares, la famosa Casa de la Cascada de Frank Lloyd Wright i l'última ningú sap on està.



A l'arribar a Estats Units, als anys 50 es va produir en massa, tant que la comercialització es va tornar il·legal i es presentava a diferents llocs del món amb diferents noms: Flandemus, Hardoy, AAfrican Chair, Latino Chair, entre d'altres. El seu disseny minimalista va tenir molta repercussió, essent exposada en molts espais de publicitat, revistes i anuncis comercials.



Actualment la primera cadira encara es troba al MOMA de Nova York. I des de l'any 2014 figura a la col·lecció permanent del Museu del Disseny de la ciutat de Barcelona com una peça fonamental del disseny dels segle XX.

Avui en dia haureu vist la cadira en infinitat d'ocasions, amb diferents teixits i colors, diferents combinacions i en diversos estils, ja que són moltes les marques que la comercialitzen i ens donen l'oportunitat d'adquirir una peça de culte com aquesta.



Desitgem que us hagi agradat aquesta icona del disseny del segle XX i que tingueu un feliç mes!
52 views
bottom of page